Ottosa Stuteri och familjen Blad


Familjen Blad består av mamma Josefin (Jojo), pappa Richard och våra fyra barn, Fanny, Alicia, Alfred och Melker. Till Ottosa gård flyttade vi lagom till jul år 2002. Då var gården ett renoveringsobjekt av rang... En gammal bekant till Richard kom på besök för att titta på vårt nya hus. Farbror Hans, som arbetat som snickare hela sitt liv, gick in i köket såg sig omkring och sa: Bränn ner det! och gick ut igen…

Men det kunde vi såklart inte göra. Huset har anor sedan 1700-talet. Då Sverige år 1842 införde allmän skolplikt, flyttades huset ut från själva Hessered by till platsen där det ligger idag. Huset användes sedan som Hessereds skola under ett antal år innan det blev privatägt.

Vi har gjort vårt bästa för att renovera varsamt och behålla den gamla känslan i huset. Även ladugården har fått sig en rejäl ansiktslyftning och ser numer ganska prydlig ut. Gården kallas i ”folkmun” för Ottosa, då den tidigt 1900-tal ägdes av en man vid namn Otto. Vi tyckte att det var roligt att bevara det namnet, därav valet av stuterinamn.

Mitt hästintresse har jag haft så länge jag kan minnas. Totalt såld på fjordhästar har jag varit sedan jag som 14-åring ”fick order” om att rida in den då 3-årige hingsten Champis, som fanns i stallet där jag red. Kommer ihåg att jag tänkte:
-”Skall jag behöva rida den där himla fjordingen”..

Men det tog inte många veckor innan jag var kär. Champis, uppfödd av Gert-Owe Carlsson, Ballagärde Håcksvik, visades på hingstpremiering året efter och blev godkänd som hingst. Champis 160 blev också min hjärte-häst och vi delade mycket han och jag, både glädje och sorg, fram till hans död 2002.


Hästintresset delar jag med äldsta dottern Fanny och till viss del även med Richard. Han tycker att det är väldigt roligt med hästarna men anser att vi kunde nöja oss med att ha tre-fyra stycken sådär... Jag har väldigt svårt att lyssna på det örat och tack och lov så är Fanny på min sida, så käre maken får finna sig i att vara nedröstad...

På gården finns just nu 8 fjordhästar i lite olika åldrar. Fanny rider och kör sin Ischa och har också börjat ta sig an Vinka. Den ”häst-tid” jag har, går åt till att grundträna och köra in unghästarna.

På gården bor också våra fyra hundar, en schäfer och tre dvärgschnauzers, två grisar, tre katter och ett gäng hönor.

Sist men inte minst vill jag också nämna världens bästa mormor Gunnel. Utan hennes kärlek, omtanke och hjälp hade det många gånger varit svårt att få ihop vardagen för familjen Blad.